BAUSOFT
Pécsvárad Kft.

A BAUSOFT programok és a 2000. év

1. A programok hol használnak dátum típusú adatot?

Valamennyi program műszaki számításokat végez. Ezek adataiban és összefüggéseiben sehol nem szerepel dátum típusú adat. A programok, a számítások dokumentálásához megengedik adminisztratív adatok felvételét, ezek között szerepel a projekt dátuma is. Ennek automatikus kitöltését a programok támogatják. A Windows alatt futó programok az új projekt létrehozásakor automatikusan ki is töltik a rovatot, ha az a program beállításokban meg lett adva. A DOS alatt futó KOMPLEX programban egy funkcióbillentyű segítségével lehet az aktuális dátumot beíratni.

2. Milyen módon állítják elő a programok a dátum adatot?

A programok Borland C++ 4.52 fejlesztőrendszerrel készültek, a dátumok lekérdezését és átalakítását a beépített könyvtári függvényekkel végzik (getdate, time, localtime). Ezek a függvények – információink szerint – DOS hívásokat használnak, amelyek a BIOS-ra támaszkodnak. Tehát amennyiben a DOS, vagy az azt helyettesítő Windows 95/98, Windows NT az adott számítógépen a 2000. évet jól kezeli, úgy a programok is jól kezelik a dátumot.

3. Milyen hibát eredményezhet a hibás dátum kezelés a programokban?

Mivel dátum típusú adatokat a programok a számításaikban nem kezelnek, így számítási hiba nem keletkezhet akkor sem, ha a számítógép rosszul kezeli a 2000. évet. A gép részéről a dátum hibás kezelésének egyetlen következménye a programokra nézve, hogy az adminisztratív adatok dátum mezője az automatikus kitöltésnél esetleg nem megfelelően töltődik fel, mivel azonban a mezőt a felhasználó egyszerűen módosíthatja, azok szabadon átírhatók, így az esetleges hiba is egyszerűen javítható.

4. Milyen rendszereken lettek a programok tesztelve?

A DOS alatt futó KOMPLEX program DOS 6.2, Windows 95/98 alatt, a Windows alatt futó programok Windows 95/98 alatt lettek tesztelve. A következő beállított rendszeridők mellett néztük meg, hogy a programok helyesen kezelik-e a dátumot: 2000. január 1., 2000. február 28., 2000. február 29. és 2000. március 1. Valamennyi esetben a programok helyes dátumot állapítottak meg. Tehát ha az adott gépen a rendszeridő jó – ami a BIOStól és a hardvertől is függ –, a felsorolt operációs rendszerek alatt a programok helyesen működnek.


Vissza a kezdőlapra Utolsó módosítás: 1999. augusztus 13.